Rakyat Mahu Peralihan Kerajaan Bukan Peralihan Kuasa – Ketua DPPKPM

18 Januari 2009 – Kemenangan PAS di dalam pilihan raya kecil Kuala Terengganu semalam membuktikan bahawa perjuangan PAS semakin diterima oleh rakyat. Ia juga sebagai satu kayu ukuran bahawa segala propaganda dan perancangan UMNO/BN untuk memecahbelahkan perpaduan di kalangan Pakatan Rakyat sama sekali tidak membuahkan hasil. Di dalam masa yang sama, ia mencerminkan hasrat rakyat yang mahukan peralihan kerajaan bukan peralihan kuasa, kata Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan Pasir Mas (DPPKPM), Rozi Muhammad.

“UMNO/BN seharusnya perlu menyedari hakikat bahawa parti yang tertegak di atas perjuangan perkauman semakin ditolak oleh rakyat. Apatah lagi jika bergelumang dengan rasuah dan hanya mengharapkan sokongan yang lahir dari budaya ugutan dan samseng. UMNO sebenarnya sudah ketinggalan zaman, sepatutnya mereka menyedari bahawa momentum pilihan raya umum yang lalu sama sekali tidak akan luntur selagi mereka meneruskan budaya politik kuno yang diamalkan selama ini. Rakyat sudah menghantar isyarat agar UMNO/BN berubah melalui undi di dalam pilihanraya umum dan pilihanraya kecil Permatang Pauh, namun sayangnya mereka gagal membaca gerak hati rakyat.” kata beliau lagi.

Di dalam pilihan raya kecil Kuala Terengganu semalam, PAS telah berjaya memenangi kerusi Parlimen Kuala Terengganu melalui calonnya, Abdul Wahid Endut, 51 yang menyaksikan Adun Wakaf Mempelam itu mengalahkan BN yang diwakili oleh calon Umno, Dato’ Wan Ahmad Farid Wan Salleh dan calon bebas Azharuddin Mamat, seorang ahli perniagaan. PAS mendapat 32,883 undi manakala BN 30,252, sementara undi calon Bebas adalah 193 undi, di mana PAS mendapat kelebihan majoriti 2,631 undi.

“UMNO/BN harus menyedari bahawa faktor kekalahan ini bukanlah kerana Pak Lah atau Najib tetapi kerana UMNO/BN itu sendiri sudah ditolak sama sekali oleh rakyat.”

”Dalam pada itu, DPPKPM tidak lupa untuk mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada YB Abdul Wahid Endut di atas kemenangan bersejarah ini. Tidak lupa kepada semua petugas khususnya dari DPPKPM yang turut menghantar wakil untuk turut serta berkempen bagi memastikan kemenangan PAS,” ujar beliau.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: