Hudud : UMNO Sedang Ketandusan Isu – Ketua DPPKPM

rozi-iftor26 Disember 2008 – UMNO disifatkan sedang ketandusan isu apabila memainkan semula isu hudud yang diharapkan dapat menjadi bahan kempen di dalam pilihan raya kecil Kuala Terengganu nanti. Ini kerana isu tersebut sudah diperkatakan sejak lama dan sepatutnya UMNO sendiri memahami tanggungjawabnya sebagai pergerakan yang dianggotai oleh orang-orang Islam di dalam menerima ketetapan Allah SWT, kata Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan Pasir Mas (DPPKPM), Saudara Rozi Muhammad.

 

“Apa yang jelas, individu yang bertanggungjawab menimbulkan isu tersebut ialah Naib Pergerakan Pemuda UMNO sendiri iaitu Saudara Khairy Jamaluddin di dalam wacana perdana di Balai Islam pada 20 Disember lepas. YB Dato’ Husam hanya memberikan respon terhadap asakan Khairy.” ujar beliau lagi.

 

Isu hudud kembali bergema semula selepas Naib Presiden PAS, Dato’ Husam Musa menegaskan komitmen PAS di dalam melaksanakan hukum hudud di negara ini di dalam program Wacana Perdana Transformasi Politik anjuran Lajnah Penerangan PAS Kelantan di Balai Islam, Lundang pada 20 Disember lalu. Berikutan itu, pemimpin-pemimpin UMNO mendakwa bahawa PAS menimbulkan kembali isu tersebut untuk menarik undi orang-orang Islam di dalam pilihan raya kecil Kuala Terengganu nanti.

 

“Kita sedikit pun tidak hairan sekiranya DAP atau MCA yang membantah hukum hudud kerana mereka sememangnya tidak Islam dan tidak memahami tuntutan Islam. Tetapi apakah sikap UMNO di dalam hal ini? Tidakkah tanggungjawab untuk melaksanakan tuntutan Islam turut menjadi tugas mereka?” kata beliau.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: