Pembebasan Raja Petra Bukti ISA Semakin Ditolak – Ketua DPPKPM

07 November 2008 – Perintah mahkamah supaya penulis laman malaysia-today, Raja Petra Kamaruddin dibebaskan serta merta dari tahanan ISA adalah bukti bahawa akta zalim itu semakin ditolak oleh segenap lapisan masyarakat, kata Ketua Dewan Pemuda PAS Pasir Mas (DPPKPM), Rozi Muhammad. Menurutnya, pembebasan ini satu bukti bahawa akta ini semakin ketinggalan dan tidak sesuai lagi untuk diamalkan khususnya di Malaysia pada hari ini.

 

Beliau berkata demikian semasa mengulas mengenai perintah Mahkamah Tinggi Shah Alam hari ini yang mengisytiharkan bahawa penahanan penulis blog tersebut di bawah ISA adalah tidak sah dan memerintahkan supaya beliau dibebaskan segera. Hakim Datuk Syed Ahmad Helmy Syed Ahmad yang menerima permohonan habeas corpus pengendali blog popular Malaysia Today juga memerintahkan beliau dibebaskan serta-merta. Hakim juga memerintahkan Raja Petra dibawa ke mahkamah menjelang 4 petang hari ini sebelum beliau dibebaskan segera.

 

”Kita sudah lama memperjuangkan agar akta ini dihapuskan terus di bumi Malaysia ini. Sebarang kesalahan sebenarnya boleh diambil tindakan menurut undang-undang yang sedia ada. Bahkan di kalangan pemimpin UMNO sendiri ada yang tidak berpuas hati dengan pelaksanaan akta ini,” ujar Rozi merujuk kepada isu perletakan jawatan Datuk Zaid Ibrahim daripada kabinet beberapa minggu lepas kerana tidak berpuas hati terhadap tindakan kerajaan menggunakan akta ISA.

 

“Kita berharap agar kerajaan sedar tentang perkara ini sebelum mereka disedarkan oleh ‘kuasa rakyat’. Ini kerana budaya takut yang ingin diserap di dalam minda masyarakat sebenarnya sudah tidak berkesan lagi pada hari ini” katanya lagi.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: